Lipitul este o abilitate de baza, absolut necesara pentru proiecte casnice din domeniul electronic, depanare si alte reparatii de uz casnic. Lipitul are nevoie de ceva practica pentru a fi stapanit, in special lipirea suprafatelor mult mai complexe de montare a componentelor. Indiferent de ceea ce avem de lipit, ideea de baza ramane aceeasi: a crea o conexiune electrica prin topirea unui aliaj la o temperatura de topire scazuta, pentru a conecta doi conductori cu un ciocan de lipit.

Statii de lipit

Dintre instrumentele de lipit cel mai des intalnit este ciocanul de lipit. Ciocanele de lipit sunt disponibile cu o gama larga de specificatii si caracteristici, de la controlul analogic si digital al temperaturii, la diferite puteri electrice, precum si multe alte capete de schimbare. Cele mai multe ciocane de lipit de baza se conecteaza direct la priza si nu sunt potrivite pentru cele mai multe aparate electronice din cauza lipsei de control a temperaturii si a protectiei ESD. Statiile de lipit cu temperatura controlata, care au ESD sunt disponibile la preturi mai mari si sunt un instrument excelent pentru activitati ce trec dincolo de sfera lipitului ocazional. Mai multe statii scumpe de lipit cu aer cald sunt disponibile incepand de la cateva sute de lei si de multe ori includ o temperatura si un ESD pentru a lipi in siguranta, precum si o bagheta de reprelucrare a aerului cald care ii ofera suficiente grade in plus pentru a topi si a lipi.

Puterea sursei statiilor de lipit sau a ciocanelor de lipit nu este de obicei foarte critica, fiindca puterea nu se refera in mod direct la temperatura de lipire, ci la cat de repede se poate incalzi. Avand o putere mai mare disponibila, ciocanul de lipit va incalzi o piesa de lucru mai rapid si va creste temperatura componentelor pana la punctul de topire mult mai repede, ceea ce este foarte util atunci cand se lucreaza pe componente mai mari sau se lipeste sasiul de echipament.

Statiile de lipit si alte astfel de instrumente de calitate vor avea mai multe capete care pot fi inlocuite, in functie de necesitati. Capetele interschimbabile vin intr-o gama de marimi si forme pentru a se potrivi lucrarilor efectuate. Capetele mai mari stocheaza mai multa caldura si pot transfera aceasta caldura mai repede prin zona lor de contact mai mare. Si capetele mai mici, mai finute, sunt disponibile, de asemenea, dar trebuie utilizate numai atunci cand accesul impiedica utilizarea unui capat mai mare.

Sudura

Lipitul necesita una dintre cele mai multe aliaje metalice pentru temperatura de topire, numite colectiv aliaje de lipit. Aliajele de lipit sunt in general disponibile in doua tipuri, fie cu un flux in miezul de lipire sau in stare solida. Fluxul este un agent de umectare care inlatura contaminantii si oxizii de pe suprafata materialelor ce vor fi sudate si care permite lipirea cu putere a suprafetei metalului. Cele mai frecvente aliaje de lipit folosesc o combinatie de plumb si staniu, de obicei, variind de la 40-60 % plumb si restul fiind staniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *