Primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la bai decorate cu materiale naturale este o incapere in stil rustic, traditional. Dar aceste materiale se pot folosi cu succes si pentru a amenaja o baie foarte eleganta si moderna. Noi iti aratam cum
Lemn pictat in culorile marii
Cateva elemente de efect, care pot transforma o mica si banala baie de bloc intr-un spatiu deosebit: dulapiorul din lemn, pictat cu motive marine, capacul de toaleta din lemn si rama din lemn pictat pentru oglinda.
Lemn natur in loc de faianta
Daca alegi lemnul pentru amenajarea baii, poti “imbraca” si cada cu lambriuri, in locul obisnuitelor placi de faianta. Important e sa fie lemn de esenta tare, impregnat cu substante antifungice.
Baie rafinata si eleganta
O baie eleganta, cu mult lemn (chiar si masca pentru chiuveta pare o piesa de mobilier din lemn masiv), placute ceramice, cosuri din rafie si multe flori. Materialele naturale poti fi folosite cu succes pentru o baie foarte moderna. Este adevarat ca acest lucru necesita materiale putin mai scumpe – granit, marmura, lemn de esente dure – efectul insa este pe masura.
Lemnul, vedeta materialelor naturale, se foloseste si in bai fara sa ridice prea multe probleme, avand grija la cateva detalii: esenta folosita va fi mai dura – fag, stejar (bradul nu este foarte rezistent), lemnul va fi impregnat cu substante antifungice, finisajul va trebui facut cu lacuri sau vopsele rezistente la caldura, umezeala, solutii de igienizare (de tipul celor folosite pentru barci). Poate fi folosit la mobilier, la pardoseala si chiar si la peretii care nu sunt stropiti direct (de exemplu, nu in cabina de dus).
Rafie, rattan, bambus: se folosesc la mobilier, covorase, obiecte de decor (cutii de servetele, farduri etc., suporturi de perii, cosuri de rufe, etc.) bine ar fi ca aceste materiale sa fie folosite in acele camere de baie care sunt foarte bine ventilate, acestea neavand o rezistenta foarte indelungata in conditii de umezeala ridicata.
Granit, marmura: aspectul lor este deosebit, rezistenta in timp este foarte indelungata; intretinerea este insa foarte dificila, deoarece se deterioreaza la folosirea solutiilor de curatare care contin acizi puternici, cum sunt cele pentru indepartarea calcarului. Un alt neajuns al lor este acela ca pardoselile din aceste materiale devin alunecoase cand se umezesc sau cand ajung la un anumit grad de uzura si trebuie protejate cu un covoras antiderapant, ceea ce va diminua un pic frumusetea lor.
Placute ceramice: daca placutele ceramice sunt arse si glazurate, nu exista nici o contraindicatie de a fi folosite in baie. Cele nearse atrag umezeala, ceea ce duce la deteriorare lor destul de rapida (se pateaza, mucegaiesc, capata miros urat).
Obiectele de decor din materiale naturale pot da un aer deosebit, personal, oricarei incaperi – chiar si in baie este nevoie de asa ceva: scoici, stelute de mare, corali asezati pe marginea cazii, suporturi de perii, sapun, etc. din lemn, bambus sau ceramica. De exemplu, o strachina micuta poate inlocui o savoniera, o cana taraneasca poate servi ca suport de perii de dinti, iar un borcan de condimente, din portelan, eventual pictat, poate fi folosit ca o cutie de servetele.