„Imi place sa citesc! Ma relaxeaza, imi trezeste curiozitati, ma farmeca, ma intriga, ma implineste. Motiv pentru care sunt un client al targurilor de carte sau orice forma de promovare are ca obiect cartea. E-book-urile nu ma pasioneaza, imi place sa simt atingerea copertii, textura foii, mirosul tiparului – simtul tactil ma transpune mai usor in actiunea cartii. Cu toate acestea nu sunt genul de consumator care colectioneaza carti. Profit de ofertele bune sa-mi cumpar doua, trei carti si reiterez gestul atunci cand acestea fac parte din mine, prin lectura pe care mi-au oferit-o. Dar si atunci, nu cumpar orice fel de carti si ma refer aici cu deosebire la acele situatii cand exista o oarece constrangere in a parcurge o carte sau alta. Toti am avut de a face la un moment dat cu lectura “impusa”. Daca mi-as fi pus mintea sa-mi cumpar toate titlurile, probabil ca as fi devenit eu insami un obiect pe un raft. Ce e bine de stiut e ca exista alternative si asta dintotdeauna.

Cand eram la facultate, nu-mi permiteam sa dau bani pe carti asa ca mergeam la biblioteca. Petreceam cateva ore bune in sala de lectura. Insa inainte de asta cautam cartea intr-o biblioteca publica pentru a o citi la caldura caminului.

Cu timpul am pierdut acest contact, probabil si pentru ca nevoia nu a mai fost asa stringenta. Pana de curand, cand mi-am amintit de aceste biblioteci publice si nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca pana si aici a ajuns schimbarea. Am fost la biblioteca Dimitrie Cantemir, vis-a-vis de liceul cu acelasi nume: pe exterior, o cladire noua, insa fara a atrage atentia nicicum, in interior un spatiu primitor, cochet, modern, imbietator in a-ti petrece ceva timp intre acei pereti. O sala de lectura pentru adulti, o alta pentru copii. In cazul in care bibliotecara este ocupata si nu ai ocazia sa realizezi cat de amambila este, iti poti cauta singur cartile pe calculator.

Daca esti in situatia de a-ti face permis, trebuie sa completezi un formular cu un minim de informatii pe care cineva ti le poate solicita, dupa care intri in posesia unui permis-card plastifiat, valabil la toate cele 31 de filiale si asta pentru ca toate aceste entitati se regasesc sub umbrela Bibliotecii Metropolitane Bucuresti. Dar ceea ce am apreciat cel mai mult a fost un site de imprumutat carti, pus la dispozitia cititorilor, despre care am aflat din pliantul cu datele de contact ale bibliotecilor locale. Intrand pe acest site, ai acces la catalogul general al bibliotecii de unde te poti informa daca exista lucrarea in fondul de carte, la ce biblioteca/biblioteci, daca este imprumutata iar daca nu, poti sa o rezervi in asa fel incat se te asiguri ca o gasesti, cand faci drumul. Cartile pot fi pastrate timp de 21 de zile, cu posibilitatea de a prelungi pe inca 21 de zile, iar numarul maxim de carti imprumutate, indiferent de filiala este de sase.In plus, in cadrul bibliotecilor se organizeaza atat evenimente culturale, cat si cursuri pe teme variate.

Ma bucur sa vad ca acest proiect cultural a evoluat si fondul de carte existent nu s-a pierdut. Utilitatea lui este evidenta pentru copii si tineri, dar deserveste si alte categorii de varsta, care din anumite motive opteaza pentru imprumut. Este e un serviciu facil, la indemana si gratis!

2 thoughts on “Cartile se pot imprumuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *