Ghimbirul a fost folosit mult timp în medicina tradițională. Partea plantei folosită în aceste scopuri se numește rizom. Deși poate arăta ca o rădăcină, rizomul este de fapt o tulpină subterană a cărei rădăcină se ramifică.

Continuați să citiți pentru a descoperi mai multe despre uleiul de ghimbir, beneficiile sale potențiale pentru sănătate și cum să îl utilizați în siguranță.

Planta de ghimbir

Ghimbirul este un membru al aceleiași familii de plante care include tumeric și cardamom . Poate fi găsit în întreaga lume, în special în Asia și Africa. Denumirea științifică a plantei este Zingiber officinale .

Utilizări ale uleiului de ghimbir

Uleiul de ghimbir este extras din rizomul de ghimbir după un proces de distilare. La fel ca alte uleiuri esențiale , este foarte concentrat.

Uleiul de ghimbir are o aromă distinctă care poate fi descrisă ca puternică, caldă sau picantă. Ca atare, este adesea folosit pentru aromoterapie . Uleiul de ghimbir poate fi folosit și într-o varietate de aplicații pe piele și păr.

Ghimbirul și uleiul de ghimbir au fost, de asemenea, utilizate pentru a ușura următoarele condiții:

 • greaţă
 • artrită
 • supărare digestivă
 • răceli
 • migrene

Beneficii ale uleiului de ghimbir

Unele dintre beneficiile potențiale ale uleiului esențial de ghimbir sunt anecdotice. Aceasta înseamnă că se bazează pe rapoarte personale sau mărturii, spre deosebire de studii științifice.

Cu toate acestea, au existat cercetări în desfășurare cu privire la posibilele beneficii ale uleiului de ghimbir pentru sănătate. Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre ceea ce spune cercetarea.

Antiinflamator

Au început studii pentru a investiga efectele antiinflamatorii ale uleiului de ghimbir. Deși multe dintre aceste studii au fost efectuate pe animale, rezultatele ar putea avea implicații pentru o varietate de condiții.

Un studiu din 2018 constatat că uleiul esențial de ghimbir a avut un efect protector asupra rinichilor șobolanilor tratați cu toxină cadmiu. S-a constatat că uleiul de ghimbir este antiinflamator, prevenind modificări ale markerilor funcției renale sau ale moleculelor asociate cu inflamația.

Un studiu din 2016 fost efectuat într-un model de șobolan de artrită reumatoidă . Anchetatorii au descoperit că injectarea uleiului esențial de ghimbir nu a redus umflarea acută a articulațiilor, ci a inhibat semnificativ umflarea cronică a articulațiilor.

În sfârșit, un studiu din 2019 a analizat efectul suplimentării extractului de ghimbir în dieta șoarecilor obezi pe o dietă cu carbohidrați foarte rafinată. Cercetătorii au descoperit că dozele mari de extract de ghimbir au împiedicat creșterea în greutate și scăderea markerilor inflamației.

Greaţă

Inhalarea aromei din uleiul de ghimbir a fost folosită ca o modalitate de ameliorare a greaței. Rezultatele studiului care analizează această utilizare au fost mixte.

Un studiu din 2017 evaluat eficacitatea inhalării uleiului de ghimbir pentru ameliorarea greaței postoperatorii după o intervenție chirurgicală abdominală. Anchetatorii au descoperit că participanții care au inhalat ulei de ghimbir și-au evaluat nivelurile de greață și vărsături mai mici decât cei din grupul placebo.

Cu toate acestea, un alt studiu a găsit rezultate contradictorii. Anchetatorii au comparat nivelurile de greață postoperatorie la copiii care inhalau un amestec de uleiuri esențiale (care includea ghimbir) sau placebo. Au descoperit că nu există nicio diferență în greață între copiii care inhală amestecul de uleiuri esențiale și copiii care inhalează placebo.

Aplicații pentru păr

Uleiul sau extractul de ghimbir sunt uneori incluse în șampoane sau alte produse pentru păr, deoarece se crede că promovează sănătatea și creșterea părului. Însă, s-au efectuat puține cercetări dacă acest lucru este de fapt cazul.

Un studiu din 2013 a analizat efectul 6-gingerolului, un ingredient activ în uleiul de ghimbir, asupra creșterii părului în celulele cultivate și la șoareci. În loc să constate că 6-gingerolul a favorizat creșterea părului, cercetătorii au descoperit că a suprimat creșterea părului, atât în ​​foliculii de păr cultivați, cât și într-un model de șoarece.

Aplicații cutanate

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora și a verifica beneficiul utilizării topice a uleiului de ghimbir și a efectului acestuia asupra unor lucruri precum inflamația și aspectul pielii.

Un studiu din 2015 a cercetat mai multe uleiuri esențiale, inclusiv ulei de ghimbir, pentru a fi utilizate în crema antirid. Uleiul de ghimbir, alături de alte uleiuri esențiale, sa dovedit a avea o activitate antioxidantă ridicată.

Când aceste uleiuri esențiale au fost amestecate împreună într-o cremă, s-a observat o reducere a rugozității pielii la un grup mic de voluntari.

Cercetătorii au descoperit că șobolanii tratați cu amestecul de uleiuri esențiale au avut o severitate mai mică a artritei și niveluri mai scăzute de inflamație.

Efecte secundare ale uleiului de ghimbir

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), uleiul de ghimbir este „în general recunoscut ca sigur” și au fost raportate puține efecte adverse .

La fel ca în cazul oricărui ulei esențial, uleiul de ghimbir este foarte concentrat și nu trebuie aplicat pe piele nediluat. Dacă sunteți îngrijorat de o posibilă reacție a pielii, ar trebui să testați mai întâi o cantitate mică de ulei de ghimbir diluat pe piele.

Cum se utilizează uleiul de ghimbir

Este important să ne amintim că uleiurile esențiale nu ar trebui niciodată consumate sau ingerate.

Continuați să citiți pentru a afla cum să utilizați uleiul de ghimbir în siguranță și eficient atât pentru aromoterapie, cât și pentru aplicații topice.

Aromaterapie

Există mai multe moduri în care puteți inhala ulei de ghimbir pentru aromoterapie. Puteți alege care este cea mai potrivită pentru dvs.:

Difuzor

Difuzoarele sunt o modalitate excelentă de a adăuga un miros plăcut unei camere. În unele cazuri, este posibil ca uleiul esențial să fie diluat în apă. Asigurați-vă întotdeauna că urmați cu atenție instrucțiunile care vin împreună cu difuzorul dvs.

Inhalarea cu abur

Pentru a utiliza ulei de ghimbir pentru inhalarea cu abur, urmați pașii de mai jos:

 • Încălziți apa până se abure și puneți-o într-un castron.
 • Adăugați câteva picături de ulei de ghimbir în apa aburitoare. Centrul pentru Spiritualitate și Vindecare al Universității din Minnesota ( CSH ) recomandă să începeți doar cu una până la două picături.
 • Drapă un prosop peste cap.
 • Ținând ochii închiși, așezați-vă capul peste vasul aburitor și inspirați adânc.
 • Spray-uri

Uleiul de ghimbir dintr-un spray poate fi folosit pentru a împrospăta aerul dintr-o cameră. Pentru a face un spray de ulei de ghimbir, puteți face următoarele:

Adăugați ulei de ghimbir în apă. Asociația Națională pentru Aromaterapie Holistică ( NAHA ) recomandă utilizarea a 10 până la 15 picături pe uncie de apă.

Adăugați un agent de dispersare, cum ar fi solubolul, dacă doriți. Acest lucru poate ajuta la distribuirea uleiului esențial în apă.
Se agită și se pulverizează. Se agită înainte de fiecare pulverizare.
Aplicații topice

Uleiul de ghimbir care se aplică pe piele trebuie întotdeauna diluat mai întâi în ulei purtător . Câteva exemple de uleiuri purtătoare includ ulei de migdale, ulei de jojoba, ulei de cocos și ulei de avocado.

CSH recomandă ca o soluție de ulei esențial să nu depășească 3-5 procente. De exemplu, pentru a face o soluție de 3%, NAHA recomandă adăugarea a 20 de picături de ulei esențial pe uncie de ulei purtător.

Un cuvânt despre alte forme de ghimbir

În plus față de uleiul de ghimbir, ghimbirul se prezintă sub alte forme și multe dintre acestea sunt comestibile și utilizate în gătit sau arome.

Ghimbirul are următoarele forme:

 • proaspăt
 • uscat
 • măcinat sau pudrat
 • murat
 • confitat

Deși există încă cercetări limitate cu privire la uleiul de ghimbir în mod specific, există o mulțime de cercetări privind alte forme de ghimbir. Mai jos sunt câteva exemple:

S-a constatat că administrarea capsulelor de ghimbir înainte de efort a dus la o scădere semnificativă a durerii în comparație cu momentul în care capsulele au fost luate după efort. Luarea capsulelor de ghimbir înainte de exercițiu a dus și la scăderea nivelului unui marker inflamator.

In studii au analizat eficacitatea ghimbirului în ameliorarea greaței asociate sarcinii. Au fost evaluate zece studii. În general, ghimbirul sa dovedit a fi un mijloc eficient de ameliorare a greaței în timpul sarcinii.

Studiile au constatat că ghimbirul nu a avut rezultate mai bune decât placebo în ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil ( IBS ). Între timp, ghimbirul a crescut golirea stomacului la persoanele cu dispepsie funcțională , dar nu a atenuat greața sau disconfortul abdominal.

De luat masa

Uleiul de ghimbir este un ulei esențial extras din rizomul plantei de ghimbir. Cercetările privind beneficiile uleiului de ghimbir indică faptul că acesta are proprietăți antiinflamatorii și că ar putea fi util în ameliorarea sentimentelor de greață.

Uleiul de ghimbir are un miros cald, picant și poate fi utilizat în aromoterapie și pentru aplicații topice. Când aplicați ulei de ghimbir pe piele, amintiți-vă întotdeauna să-l diluați mai întâi în ulei purtător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *