Zilele micilor modificari la compartimentul motor cu o cheie pentru a face masina sa mearga mai repede sunt numarate. Si trebuie sa recunoastem ca aproape oricine isi doreste o masina mai puternica, indiferent ce capacitati are bolidul sau. In zilele noastre, calculatoarele moderne pentru motor au preluat foarte multe functii si verificari legate de managementul motorului, incepand cu alimentarea si continuand pe tot parcursul procesului de ardere. Acest lucru se traduce la nivel practic printr-o ardere mai buna si un motor mai fiabil, dar asta nu inseamna ca s-a terminat cu tuningul masinii. Sunt mai greu de modificat performantele masinii, dar nu imposibil.

Chip tuning este un termen folosit foarte vag pentru a descrie orice proces de reconfigurare a motorului masinii. In acest articol ne vom concentra pe actul specific de chip tuning si nu vom insista prea mult pe remapare, desi ambele sunt foarte asemanatoare in esenta. Acest termen provine probabil de la perioadele in care aceste cipuri nu au putut fi actualizate si pur si simplu s-a optat pentru inlocuirea acestui cip. Adesea, ele ar trebui sa fie lipite, iar aceasta activitate ar putea fi destul de problematica, din cauza naturii delicate a acestor cipuri, predispuse sa se defecteze foarte repede.

Inlocuirea cipului era singura modalitate prin care se putea schimba maparea masinii, dar acum, cu porturile de diagnosticare standardizate este mult mai usor.

Va intrebati daca chip tuningul se poate face cu usurinta, chiar de catre dumneavostra? Ei bine, raspunsul este nu prea puteti sa il faceti, pentru ca trebuie sa aveti cunostinte despre motor si in mod ideal, un set complet de echipament de diagnosticare folosit pe timpul cat ruleaza masina, pentru a putea sa faceti ajustarile si modficarile maparii “live”. Cu siguranta sunt multe alte lucruri pe care trebuie sa le faceti pe langa schimbarea catorva numere, pentru a obtine o putere mai mare.

Trebuie sa stiti ca in momentul in care ruleaza chip tuningul, exista si riscul de a vi se defecta computerul, iar in cazul in care acesta nu mai poate fi recuperat veti avea nevoie de o imagine de restaurare, pentru care este nevoie sa mergeti la dealer-ul principal sau, mai rau, sa fiti nevoit sa va cumparati un calculator nou.

Cea mai buna forma de chip tuning este cea in care se introduce o harta personalizata, care ia in calcul toate punctele forte si toate punctele slabe ale autoturismului, precum si alte modifcari pe care le-ati facut. Exista cateva companii care va ofera inlocuirea setarilor pe care le are cipul cu o setare mai sportiva. Puteti, de asemenea sa cumparati cipuri de performanta, pe care le puteti instala dumneavostra sau companiile specializate, dar aveti in vedere faptul ca acestea nu va ofera rezultate peste standardele autoturismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *