Devenita deja atractia principala la petreceri sau in baruri, unde da viata cocktailurilor si bolurilor imense cu punch, gheata carbonica este nelipsita de pe platourile de filmare de la Hollywood si nu numai. Fie ca vorbim despre experimente de laborator care vor schimba lumea, fie despre scene infricosatoare din cimitire sau de pe insule misterioase abia descoperite de om, mai toate se bazeaza pe efectul uimitor al ghetii carbonice. Odata evaporata in aer, platoul de filmare se poate transforma cu usurinta intr-o perdea de fum, intr-o ceata laptoasa pe care actorii par sa pluteasca sau din care isi fac aparitia monstri infricosatori.

Un scurt istoric ne arata ca fumul era folosit ca efect de scena inca din secolul al XVI-lea, la Teatrul Globe din Londra, asociat cu numele lui William Shakespeare si ale sale nemuritoare opere dramatice. De atunci insa, banalul fum de scena a evoluat, devenind astazi o cerinta fara de care industria tetrala si cinematografica nu ar putea rezista. Pentru exemplificare, va prezentam mai jos cateva scene din filme si videoclipuri despre care putem afirma fara sa gresim ca au facut istorie in domeniu.

King Kong

Va amintiti probabil de infricosatoarea gorila descoperita de exploratorii naufragiati pe un taram necunoscut din Oceanul Pacific. De la prima punere in scena, in 1933, numele maimutei uriase care a ajuns sa puna sub teroare New York-ul s-a aflat la baza a numeroase ecranizari. Ultima dintre ele, cea din 2005, sub “bagheta” regizorului Peter Jackson, a fost multiplu nominalizata la Oscar un an mai tarziu, primind si premiul Academiei Britanice de Film pentru cele mai bune efecte vizuale. De la scenele in care insula Skull abia se intrevede prin ceata oceanica, pana la creaturile supradimensionate care razbat din grotele cu vegetatie virgina, toate sunt invaluite in aerul de mister creat de efectul aparatelor de fum si al ghetii carbonice.

Thriller

Aparitia MTV si a videoclipurilor muzicale a dat nastere, practic, unei noi industrii. Cu inceputuri amatoriste, care nu insemnau mai mult de filmarea artistilor pe scena, videoclipurile au devenit, in timp, adevarate opera de arta cinematografica, pentru care producatorii aloca bugete fara zgarcenie. Una dintre creatiile de referinta o reprezinta “Thriller”, al regelui pop Michael Jackson. Consemnat in Cartea Recordurilor drept “cel mai de success videoclip muzical din toate timpurile”, Thriller reprezinta un moment de referinta in industria de profil. Pentru anul 1983, data la care a fost creat si care a coincis practic, cu nasterea postului MTV, efectele vizuale create de John Landis surprind si acum prin realism si inventivitate. Scena memorabilia a transformarii lui Michael in chip de lup si cadavrele vii care prind viata odata cu deschiderea criptelor ne transpun fara sa vrem in lumea varcolacilor si a oamenilor zombie, in care regasim acelasi peisaj cetos si misterios. Iar daca Thriller nu ar fi existat fara geniul lui Michael Jackson, cu siguranta ca atmosfera ar fi fost mai putin infricosatoare fara ceata de pe platourile de filmare.

Sunt exemple cat se poate de graitoare ca ingeniozitatea si creativitatea in film sunt infinite, ca tehnica a devenit o parte nelipsita in industria celei de-a saptea arte. Tot la fel de adevarat este insa ca, indiferent cat de sofisticate sunt efectele de scena, de multe ori, pentru realizare, ne intoarcem la lucruri simple precum fumul, apa sau gheata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *