Nu stiu cati dintre noi ne-am propus sa incepem sa reciclam deseurile. Si nu stiu nici cati dintre noi am facut-o. Insa ceea ce stiu este ca eu fac acest lucru de mai bine de un an si raman surprinsa de fiecare data in ce lume a deseurilor putem trai. Ca tot mi-am amintit acum de Wall-e – cam asa e si planeta noastra in materie de deseuri doar ca inca mai este locuita.

In multe case reciclarea tine de optiune, daca vreun membru al familiei este mai ecologist, bine, daca nu, ne gandim cu relaxare ca vor salva vecinii planeta, sau daca nici asta nu se intampla, atunci macar vecinii vecinilor.

Doar ca acea perioada de “eu sunt mic, nu stiu nimic” se cam apropie de sfarsit. Am vrut sa facem parte din structuri europene, ceea ce inseamna ca vom fi trasi la raspundere daca nu ni le asumam. Ultima revizuire a Directivei cadru privind deseurile, valabila pentru toate tarile din UE contine si un obiectiv de reciclare de 50% din deseurile municipale si reciclarea a 70% din deseurile din constructii si asta nici mai devreme, nici mai tarziu de 2020.

Multi ar zice ca avem tot timpul sa ne mobilizam pentru a evita amenzile uriase pentru nerespectarea prevederilor europene, dar daca tinem cont ca in prezent avem o rata de reciclare de aproximativ 4,5% pentru deseurile municipale, ne vom da seama ca timpul nu curge in favoarea noastra. Si asta poate fi considerata partea plina a paharului, caci adevarata problema, local vorbind, nu este cadrul legislativ obscur, ci organismele responsabile pentru implementarea acestor norme in conditiile in care discutam de o piata colectoare de deseuri reciclabile ale carei valori atinge un miliard de euro.

La nivel de consumator final, batalia se da intre firmele de colectare si cele de salubrizare, unde din pacate, factorul politic este determinant. In ceea ce priveste producatorii si importatorii de marfuri ambalate, acestia au trei optiuni: fie creeaza un serviciu intern de reciclare, fie platesc o taxa/kg catre Administratia Fondului pentru Mediu, fie externalizeaza catre Organizatii de Transfer de Responsabilitate, in speta firme de colectare. De ce targetul de reciclare de 50% impus de UE este urias ? Poate pentru ca aceste Organizatii de Transfer de Responsabilitate pot acoperi in prezent pana la 10% din necesarul de colectare.

Exista contracte neonorate pentru care firmele producatoare vor trebui sa plateasca contributia la Fondul de Mediu pentru deseurile de ambalaje nereciclate, contributie care se va regasi in pretul final al produsului. Si iata ca bietul consumator va plati cativa lei in plus la achizitia unui produs si asta inainte de 2020 cand cine stie ce taxa se va mai adauga pentru a furniza banii necesari platii penalizarilor. Si toate astea se intampla, din nou, in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *