Majoritatea lunetelor terestre sunt prismatice, astfel incat urmeaza conceptul de proiectare al unui monoclu si au diametre cuprinse intre cincizeci si o suta de milimetri. Aceste aparate optice sunt destinate pentru utilizare cu oculare de diferite puteri de marire.
Ce sunt ocularele?
Ocularele sunt denumite in functie de puterea de marire si pot sa aiba un camp de vedere larg sau pot sa fie cu zoom variabil. Spre exemplu, un ocular de 20x permite ca un obiect observat sa apara la 1/20 din distanta reala atunci cand este observat cu ochiul liber. Prin utilizarea acestei reguli, un obiect situat la o distanta de cinci sute de metri va aparea doar la o distanta de 25 de metri, un ocular de 30x va apropia obiectul la 16.7 metri, iar unul de 60x la doar 8 metri departare.
Lunetele terestre sunt folosite in special datorita puterii lor de marire care permit observarea obiectelor situate la distante foarte mari, pe timpul zilei. Calitatea imaginii la diferite puteri de marire depinde foarte mult de sistemul optic, de calitatea sticlei folosite si de starturile aplicate pe suprafata fiecarei lentile din ansamblul optic. Cu toate acestea, exista cateva reguli generale care se pot aplica pentru a determina caracteristicile de care aveti nevoie.
Puterea maritoare vs diametrul lentilei
In primul rand, este vorba de relatia dintre puterea maritoare, diametrul lentilei obiectiv si marimea pupilei de intrare si apoi de calitatea lunetelor terestre. La lumina zilei, atunci cand pupila este dilatata intre 2 si 3 milimetri, unele lunete terestre de 66 mm vor oferi performante optime. La lumina scazuta, atunci cand pupila devine mai mare si se dilateaza intre 5 si 7 mm in functie de varsta, performanta optima se poate obtine doar utilizand un ocular cu o putere maritoare mai mica si folosirea unui aparat cu lentile obiectiv mai mari cum ar fi cele de 80 mm sau 100 mm. Cu cat este mai mare puterea maritoare, cu atat apare mai mare imaginea si distorsiunea culorilor. Aceste efecte pot fi reduse utilizand tehnologii avansate si combinatii de lentile obiectiv care sa minimizeze aberatia cromatica, insa sunt destul de scumpe. La puteri maritoare de 30x sau mai mici, beneficiile utilizarii acestor lentile obiectiv in anumite sisteme de lunete terestre sunt foarte putin observabile in comparatie cu obiectivele din sticla obisnuita.
Campul de vedere al lunetelor terestre este, de obicei, exprimat ca latimea in metri a imaginii atunci cand se face observarea la distanta de 1000 de metri si este direct legat de puterea maritoare. In general, cu cat este mai mare puterea maritoare, cu atat este mai mic campul de vedere. Exista si anumite exceptii, in special oculare cu camp de vedere larg care sunt proiectate special pentru a oferi campuri de vedere mai mari. Este foarte important sa observati ca lentilele obiectiv, indiferent de diametru, nu au nici o influenta asupra campului de vedere.