Gradina Bio

O gradina bio? Adica? Adica una ingrijita si dichisita in mod ecologic – evitand poluarea si respectand bogatia de specii create de mama natura. Nimic complicat – doar sa aplici cateva regului.

1. Nu “otravi” pamantul

Uita de ingrasaminte chimice, pesticide si ierbicide: ele distrug echilibrul microorganismelor din sol (bacterii, alge, ciuperci)! Pentru ca solul sa fie hranitor, afaneaza-l periodic, la suprafata, fara sa rastorni brazda cu sapaliga. Si imbogateste-l cu mranita (gunoi de grajd descompus) – un ingrasamant 100% organic.

2. Apara biodiversitatea

O multime de plantute spontane si fel de fel de gaze utile, toate, in felul lor (gandeste-te ca ele asigura polenizarea si combat daunatorii), traiesc in gardul viu, in peluze, la radacina arborilor si arbustilor. Toate prefera, ca adapost, plante autohtone, “traditionale”. Ca atare, o gradina exotica foarte pe gustul tau nu e, obligatoriu, si pe gustul lor, din contra, le-ar putea crea probleme de adaptare sau chiar le-ar putea distruge.

3. Protejeaza animalele folositoare

Pitigoiul mananca puricii care ataca plantele, broasca se delecteaza cu melci, albinele polenizeaza arborii fructiferi. Buburuza si musculitele imputineaza, si ele, puricii si cosenilele. Aceasta fauna cu rol sanitar are nevoie de un mediu natural “neprelucrat” – pastreaza deci, pentru ea, un colt de gradina “napadit” de plante salbatice: urzici, papadie, soc, iedera, etc. Aceste plante sunt esentiale si pentru reproducerea insectelor care se hranesc cu daunatorii plantelor.

4. Recicleaza deseurile

Pamantul de frunze este aur curat pentru gradina! Bine preparat, il folosesti si ca substrat pentru plantari, si ca acoperamant si ingrasamant pentru sol. Prepara-l tu insati, recicland deseurile din gradina: frunze de pomi si de legume, crengi si crengute uscate, iarba tunsa din gazon, cojiile de ou cazute din cuiburi.

Reteta casei: pamant de frunze

Aduna deseurile din gradina intr-un colt mai ferit, punandu-le strat peste strat. Din cand in cand, batatoreste cu lopata, ca sa fermenteze cat mai bine. Ploaia va favoriza, si ea, fermentatia.

5. Economiseste apa

Alege specii care nu cer mult mai multa apa decat ofera natura, prin ploi, in zona cu pricina. Acopera solul gradinii, tot anul, cu frunze, scoarta de copac sau folie inchisa la culoare si scoate plantele la lumina prin orificii (taiate in X). Asa, vei limita evaporarea apei si dezvoltarea buruienilor.

6. Redu numarul tratamentelor

Insecticidele distrug daunatorii, dar fac si “victime colaterale”: insectele cu rol pozitiv sunt, si ele, afectate. De aceea, foloseste insecticide doar ca ultima solutie! Mai intai ajuta plantele sa isi dezvolte imunitatea, plantandu-le intr-un sol hranitor. Iar daca trebuie totusi tratate, foloseste produse naturale, pe baza de sulf si fier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *