filme despre rasism

Sunt multe filme despre rasism făcute în SUA, unele dintre ele adevărate capodopere. Îți recomand o listă scurtă din care poți învăța ce a însemnat sclavia pentru persoanele de culoare.

Filmele despre rasismul din SUA prezintă povești cutremurătoare, un rasism format în timpul și după cele patru secole de sclavie. După moartea lui George Floyd și protestele din SUA, multe platforme au făcut disponibile gratuit vizionarea lor.

Sunt însă și filme retrase. De exemplu, filmul „Pe aripile vântului”, din 1939, a fost retras temporar de pe platforma HBO Max.

7 filme despre rasism

Toate aceste filme au fost premiate cu Oscaruri, de la regie și actori până la costume. În aceste filme despre rasism vei vedea mulți actori de culoare interpretând roluri magistrale.

„Să ucizi o pasăre cântătoare” (1962)
Unul dintre filmele clasice cu care poți să începi este „Să ucizi o pasăre cântătoare” (To Kill a Mockingbird).

Filmul este bazat pe romanul cu același titlu.

Prezintă povestea unui bărbat de culoare din sud, acuzat pe nedrept de viol și povestea avocatului care a avut curajul să-l apere.

Selma (2022)
Un film despre Martin Luther King și Mișcarea pentru Drepturi Civile.

El prezintă incursiunile din segregatul oraș Selma, din Alabama anului 1965, către Montgomery, pentru asigurarea votului pentru persoanele de culoare.

Personajele centrale sunt Martin Luther King, soția sa – Coretta Scott King – și președintele Lyndon B. Johnson.

Malcolm X (1992)
Un film biografic despre influentul și controversatul lider naționalist de culoare Malcolm X.

Prezintă viața și începuturile sale de gangster mărunt, până ajunge să predice împotriva albilor, după ce descoperă religia musulmană la închisoare.

Just Mercy (2019)
Un film de anul trecut și foarte emoționant. Prezintă povestea unui cunoscut avocat pentru drepturile civile, Bryan Stevenson, care lucrează pro bono pentru eliberarea unui bărbat de culoare condamnat pe nedrept la moarte.

The Green Mile (1999)
Poate cel mai emoționant film dintre toate, tradus în română „Culoarul morții”, dar care nu este inspirat dintr-un caz real.

Prezintă povestea dintre un director de penitenciar și un nou deținut: un bărbat de culoare care are o putere specială, dar care este acuzat de violarea și uciderea unui copil alb.

Actorii principali sunt Tom Hanks și Michael Clarke Duncan.

Fruitvale Station (2013)
Filmul este o dramatizare a unui caz real. Oscar Grant a murit la vârsta de 22 de ani, în 2009, după ce a fost reținut și împușcat în spate de către un polițist.

Poate părea că este neplăcut vizionării, dureros, dar un film esențial.

12 Years a Slave (2013)
Un ultim film pe care îl recomand, deși sunt multe alte filme despre rasism pe care le poți descoperi singur, este „12 ani de sclavie”.

Prezintă povestea lui Solomon Northup, un bărbat de culoare, liber, care este răpit și vândut ca sclav, înainte de izbucnirea Războiului Civil American.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *