In sfarsit ti-ai gasit un loc al tau! Fie ca e vorba de o garsoniera, apartament sau vila, aici te simti in siguranta si ai face orice sa ajungi „acasa”(asta parca era si ideea unei reclame !). Dar ce te faci cand descoperi ca nu e chair asa cum ai visat? Trebuie sa iti gasesti altceva, sa incepi iarasi cautarile? Dar cartierul iti placea atat de mult, standul cu flori de la coltul strazii iti da o senzatie de familiaritate si in lift tocmai te-ai imprietenit cu vecina de la 2… Exista totusi o solutie… si aici incepe distractia! Culorile chiar pot face minuni! Iata o lista cu posibile dezavantaje ale locuintei tale si solutiile perfecte pentru remedierea lor:
Camera are putine ferestre
Foloseste galben sau nuante de galben-oranj ca vopsea sau culoare dominanta a tapetului. Apropos, tapetul nu e demodat! Poti sa asezi pe perete tablouri de mari dimensiuni sau oglinzi care se vor transforma in”ferestre artificiale”.
Camera are sub 2,40m inaltime si pare prea joasa
Vopseste tavanul cu doua tonuri mai deschis decat peretii pentru a da o senzatie de ascensiune. Desene verticale realizate in culori inchise sau un tapet cu dungi vericale vor „inalta” imediat tavanul.
Camera are peste 3m inaltime si tavanul pare detasat de restul incaperii
Vopseste-l un ton mai inchis decat peretii. Aceasta va face ca lumina sa se reflecte in mod egal in toata camera unificand-o. Vopsind benzi orizontale intr-o culoare contrastanta la o treime distanta de la tavan in jos vei atrage privirea in partea inferioara a camerei.
Camera primeste prea multa lumina naturala
Albul si culorile in tonuri deschise, la care se adauga un strop de albastru, vor alunga caldura si vor da o senzatie de racoare.
Camera e prea mare si nu pare intima si confortabila
Foloseste pentru pereti culori calde: rosu, galben, oranj, si vor parea ca se apropie. Acelasi efect se obtine si daca peretii sunt vopsiti in culori mate care nu reflecta la fel de bine lumina.
Peretii au defecte: gauri mici, crapaturi sau nu sunt neteziti uniform
Foloseste albul sau o culoare in tonuri deschise, mate pentru a camufla micile imperfectiuni.
Camera este rece din cauza anotimpului sau a orientarii spre nord a ferestrelor
Utilizeaza nuante florale din rosu, portocaliu, galben si verde pentru a crea o senzatie de prospetime tot timpul anului.
Camera nu are elemente structurale interesante: doar 4 pereti si atat
Alege culori indraznete:
Bronz, ruginiu si marouri pamantii. O paleta provocatoare insufleteste orice spatiu. Pentru a mai racori putin atmosfera foloseste culori reci: un accent turcoaz sau verde smarald.
Lumina din camera e fluorescenta
In acest caz poti folosi albastru si verde in tonuri de la mediu pana la inchis.
Lumina din camera e incandescenta
Un ton inchis galben auriu te va salva.
Orice casa are neajunsurile ei, pentru ca rar avem ocazia, indiferent de bugetul detinut, sa putem alege ceva si de ajuns de inalt si de ajuns de spatios si destul de bine luminat natural, dar nu prea luminat… important este ca toate micile imperfectiuni se pot corecta, solutia prin culoare fiind cea mai usor de realizat, pe de o parte, dar si cea care confera casei tale personalitate, avind un rol covarsitor in formarea primei impresii a vizitatorului care iti calca pragul.