Obezitatea incepe sa semene tot mai mult cu o pandemie: pe toate continentele, in toate tarile, numarul obezilor de toate varstele creste pe zi ce trece. In acelasi ritm se dezvolta industria produselor pentru slabit care promite o slabire rapida, usoara si sanatoasa. Insa stim cu totii ca nu se intampla niciodata asa.
Pentru a slabi ai nevoie de vointa si trebuie sa-ti schimbi radical modul de viata. Si, de asemenea, este important sa stii ce se intampla in corpul tau pentru a nu cadea in plasa producatorilor de suplimente minune.
Care sunt cauzele obezitatii?
Esentiala este intelegerea motivelor pentru care ne ingrasam. Stiind care sunt factorii putem sa-i combatem eficient.
Gena economiei sau rezistenta la leptina.
Senzatia de foame si satietate este controlata de anumite enzime si hormoni. Unul din ei este leptina. Cu cat nivelul de leptina este mai mare, cu atat senzatia de satietate apare mai repede, deci cu atat mancam mai putin. Unele personae au un nivel mai scazut al leptinei. Practic, atunci cand nivelul de leptina este mare, este suficient sa mancam o bucata de Tosca sa ne saturam si nu 3 – 4 bucati cum am fi mancat atunci cand nivelurile sunt mai mici.
S-a dovedit ca acest lucru depinde intr-o oarecare masura de rasa, astfel ca femeile afroamericane si amerindiene au nivelul cel mai scazut al acestui hormon deci sunt cel mai predispuse la ingrasare. Se pare ca asa numita gena a economiei este o ramasita de la stramosii nostri, pe vremea carora mancarea se gasea rar si greu.
Organismul lor s-a adaptat situatiei si le permitea sa manance mai mult, facandu-si rezerve pentru perioadele de infometare. Insa astazi mancarea nu mai este o problema si persoanele rezistente la leptina se supraalimenteaza. Vointa este cheia in acest caz. Trebuie sa te abtii de la a manca prea mult, caci organismul s-ar putea san u-I poata spune intotdeauna cu precizie cand este satul.
Mancarea atotprezenta
La fiecare colt de strada este un restaurant, un fast food sau un chiosc cu bunatati. Avem cuptoare cu microunde, mixere, roboti de bucatarie, putem cumpara semipreparate. In plus alimentele sunt procesate chimic asa incat sa aiba un gust irezistibil. Cu zeci de ani in urma situatia era cu totul alta. Mancarea se pregatea numai produse naturale, iar pregatirea unei mese dura ore intregi. Nu existau dulciuri gata pregatite deci cine voia o gustare probabil ca manca un fruct si nu o gogoasa sau un pateu, asa cum facem astazi. Nu e de mirare, ca oamenii erau mai slabi, mai sanatosi si traiau mai mult.
Sedentarismul
Muncile grele sunt facute aproape in totalitate de masini, iar mare parte apopulatiei lucreaza la un birou in fata unui calculator, fara sa consume aproape nicio calorie. Dimineata facem trei pasi pana la masina si inca trei din masina in birou, nu mai urcam scarile, pentru ca exista lifturi, nu mai facem sport pentru ca nu avem timp. Generatiile de astazi consuma cu 800 de calorii mai putin decat bunicii nostri. Ar trebui sa alergam o ora intreaga pentru a depune acelasi efort pe care il depuneau ei.
Sedentarismul s-a extins si in afara locului de munca. Avem masini de spalat automate, aspiratoare, care ne scutesc de efort dar ne “daruiesc” kilograme in plus. Nici macar nu ne mai ridicam de pe canapea ca sa schimbam postul televizorului. Pentru ca modul nostru de viata exclude exercitiul fizic trebuie sa-l adaugam noi in rutina zilnica. 30 de minute de sport, de trei ori pe saptamana este un pas mare pe care poti sa-l faci pentru sanatatea ta.
Atitudinea fata de mancare
Mancarea este o recompensa pe care ne-o oferim atunci cand suntem tristi, este un mod de a socializa (la masa, in oras), o metoda de a ne disciplina copii, si o modalitate de a ne umple timpul liber sau de a sarbatori, un pretext pentru a lua o pauza. Am inceput sa traim pentru a manca iar rezultatele se vad in numarul mare de obezi din toate tarile.
Dependenta de mancare
Consumarea unui anumit drog tinde sa mareasca nivelul endorfinelor din sange, un hormon care produce senzatii de bine. Avand in vedere ca mancarea noastra este procesata chimic, anumite substante care o compun pot provoca dependenta, intocmai ca alcoolul sau drogurile. Starile de furie sau depresie sunt foarte usor de calmat cu ajutorul dulciurilor, iar de aici pana la o tulburare de alimentatie mai e doar un pas.
Problemele endocrine
Multe persoane care se lupta cu kilogramele in plus pot suferi de tulburari endocrine, fara ca macar sa stie. Ideal ar fi ca toti cei care tin dieta dupa dieta si nu reusesc sa slabeasca sa consulte un medic. Insa neglijenta ne impiedica sa facem asta. Ne-am obisnuit sa mergem la doctor numai atunci cand durerea ne impiedica sa ducem o viata normala si multi dintre noi nu stiu ca obezitatea este o boala grava.
Modul de viata dezorganizat
Ne trezim prea tarziu ca sa mai avem timp pentru micul dejun, asa ca inghitim pe fuga o bucata de ciocolata, la pranz nu avem timp sa manancam decat o punga de chips-uri, seara abia reusim sa facem un dus, dupa care iesim in oras. Ajungem inapoi acasa tarziu si luam o masa uriasa pentru a recupera tot ce am pierdut in timpul zilei. Asta inseamna un mod de viata dezorganizat.
Uneori mancam prea mult, alteori mancam prea putin, uneori mancam prea mult zahar, alteori il evitam complet. Dormim putin, suntem prea ocupati ca sa ne bucuram de o masa sanatoasa preparata in casa. Modul de viata dezorganizat ne modifica apetitul, ne creeaza pofte, ne modifica brusc nivelul glicemiei si rata metabolismului.
Alcoolul atotprezent
Orice aniversare se sarbatoreste cu alcool, orice sarbatoare trebuie sa ne prinda cu alcool pe masa, si orice familie are in casa cel putin o sticla de alcool, pentru ca e oricand posibil sa apara cate un musafir care trebuie servit cu ceva. La iesirile in oras e la moda sa consumi cocktail-uri, iarna ne incalzim cu tuica fiarta iar vara ne racorim cu bere. Alcoolul, chiar si in cantitati moderate este dusmanul siluetei, caci ficatul il vede ca pe o toxina si e prea ocupat ca sa il elimine, nemai avand timp sa descompuna alimentele. In plus alcoolul are si foarte multe calorii “goale”, fara nicio valoare nutritiva.
Riscurile obezitatii
Grasimea corporala este de folos organismului. Ea protejeaza organele interne si izoleaza corpul din punct de vedere termic.
Totusi grasimea in exces duce la obezitate, poate cea mai des intalnita boala a zilelor noastre. Obezii au sanse triple de moarte premature fata de persoanele cu o greutate normala.
persoana este obeza atunci cand indicele de greutate corporala este mai mare de 30. Atunci cand acesta trece de 40 vorbim de obezitate avansata, ceea ce implica riscuri serioase in ce priveste sanatatea. Sa vedem care sunt aceste riscuri.
Moarte prematura
Conform studiilor internationale, sute de mii de persoane mor, in fiecare an, din cauza obezitatii. Cu cat greutatea este mai mare, cu atat creste si riscul. Chiar si ingrasarea moderata (intre cinci si 10 kg pentru o persoana de inaltime medie), mareste riscul de moarte premature, in special in cazul adultilor intre 30 si 64 de ani.
Boli cardio vasculare
Indivizii supraponderali sau obezi risca sa sufere infarcturi, sa dezvolte angina pectorala, si sa simta dureri in piept. Tensiunea arteriala crescuta este foarte des intalnita la persoanele obeze. Obezitatea estede asemenea asociata cu un nivel mare al trigliceridelor si al colesterolului „rau” si cu un nivel mic al colesterolului „bun”.
Atacuri cerebrale
Ateroscleroza, sau ingustarea arterelor, poate duce la formarea de cheaguri pe artere. De aici si pana la atacul cerebral mai e un singur pas. Ateroscleroza este accelerata de tensiunea mare, fumat, colesterol mare si lipsa de exercitiu fizic. Toate acestea sunt caracteristice obezilor. De aceea obzitatea este unul din factorii ce pot provoca un atac cerebral.
Diabet de tipul II
O ingrasare de 5-10 kg, dubleaza sansele unei persoane de a face diabet de tipul II. Peste 80% din diabetici sunt supraponderali sau obezi. De aceea, se foloseste tot mai mult termenul „diabezitate”, o combinatie intre diabet si obezitate.
Cancer
Obezitatea este asociata cu riscuri crescute de a dezvolta anumite tipuri de cancer: de endometru, colon, fiere, prostata, rinichi, si san. Femeila care se ingrasa cu peste 10 kilograme la varsta adulta au sanse mai mari de a face cancer de san la menopauza.
Steatoza hepatica
Steatoza hepatica, sau „boala ficatului gras”, reprezinta o acumulare de grasimi in ficat. Principala cauza a steatozei non alcoolice este rezistenta la insulina, o boala mtabolica in care celulele devin rezistente la efectul insulinei. Una din cauzele principale ale rezistentei la insulina este obezitatea, in special cea abdominala. Studiile au aratat ca exista o legatura stransa in indicele de greutate corporala si starea ficatului. Cu cat indecele este mai mare cu atat creste riscul de degradare al celulelor hepatice.
Insuficienta venoasa cronica
Desi obezitatea nu este o cauza direta a insuficientei venoase cronice, ea este un important factor de risc. Obezitatea, in special cea grava, duce la tensiune arteriala crescuta, la un mod de viata sedentar si la probleme ale muschilor si oaselor, toate acestea fiind cauze declansatoare ale insuficientei venoase. Pacientii obezi risca sa dezvolte si alte afectiuni vasculare, provocate de circulatia insuficienta a sangelui in extremitatile corpului (de exemplu ischemia membrelor inferioare)
Boli ale fierii
Riscul de a face pietre la fiere este de trei ori mai mare la pacientii obezi. Evident, cu cat indicele de greutate corporala este mai mare cu atat creste riscul de a dezvolta pietre sau nisip la fiere.
Probleme respiratorii
Sindromul de apnee in somn (respiratie intrerupta in timpul somnului) este foarte comun la persoanele cu obezitate grava. De asemenea, obezitatea este asociata si cu astm, bronsite grave, insuficienta respiratorie si sindrom de hipoventilatie.
Tromboza venoasa profunda
Printre factorii care duc la tromboza venoasa se numara problemele vasculare, hipertensiunea, predispozitia la dezvoltarea unor cheaguri de sange. Desi obezitatea era cunoscuta ca fiind un factor declansator al trombozei si al embolismului pulmonar, medicii considera astazi ca nu mai este de ajuns ca pacientul sa fie obez pentru a face tromboza. Insa hipertensiunea si problemele vasculare sunt strans legate de obezitate.
Artrita
Problemele muschilor si oaselor, inclusiv artrita apar des la pacientii obezi. Multe studii au aratat ca artrita, mai ales cea localizata la nivelul genunchilor, este strans legata de obezitate.
Sarcina cu risc crescut
Un indice de greutate corporala peste 30 reduce mult sansele femeii de a ramane insarcinata, deoarece femeile obeze au nivel crescut al testosteronului, ceea ce impiedica ovulatia normala. In al doilea rand, obezitatea pune multe riscuri mamei obeze si nou nascutului, atat in timpul nasterii si sarcinii cat si dupa. Gravidele obeze au sanse foarte mari de a face hipertensiune indusa de sarcina, iar copii lor se pot naste cu defecte congenitale grave, precum spina bifida. La lauzele obeze exista riscul de infectii ale endometrului si infectii urinare.
Obezitatea abdominala
Pacientii cu obezitate abdominala, caracterizata prin grasimea localizata la nivelul abdomenului, au riscuri mai mari de a dezvolta o boala legata de obezitate. Grasimea acumulata in jurul abdomenului este legata in special de bolile cardiovasculare si sindromul de rezistenta la insulina. La femei vorbim de obezitate abdominala atunci cand circumferinta taliei este mai mare de 88 de centimetri, iar la barbati – 102 centimetri.
De asemenea, trebuie tinut cont de proportia dintre talie si solduri. Daca aceasta este mai mare de 0.8 la femei si 1.0 la barbati, felul in care grasimea este distribuita poate pune probleme de sanatate.
Efecte psihologice
Una din cele mai rele parti ale obeitatii este suferinta emotionala. Societatea actuala pune mare pret pe aspectul fizic, iar a fi frumoasa inseamna a fi slaba. Asemena mesaje, tot mai prezente in media, contribuie la suferinta obezilor, facandu-I sa-si piarda increderea in sine si respectful fata de prorpia persoana. De aici si pana la anorexie sau bulimie mai e doar un pas.
Vestea buna este ca slabind chiar si cateva kilograme, obezii isi pot imbunatati starea de sanatate. O reducere cu 10% a greutatii corporale scade riscul de boli cardiovasculare si aatatc cerebral si imbunatateste fertilitatea la femei. Ajunge sa slabesti 5-10 kilograme pentru ca inima sa functioneze mai bine si sa scada nivelul trigliceridelor si al colesterolului rau.