După cum bine știți toate agențiile turoperatoare au obligația de a încheia pentru toate pachetele vândute asigurări care să protejeze turiștii în cazul insolvenței. Dincolo de faptul că aceste polițe de asigurare au însemnat un efort financiar suplimentar atât din partea agenției, cât și a turiștilor, este posibil ca acestea să nu poată fi aplicabile în situația de față.
Astfel, dacă insolvența agenției este cauzată de circumstanțe excepționale, incidente situației de forță majoră, asiguratorul ar putea fi exonerat de răspundere.
În acest context este posibil ca sprijinirea agențiilor de turism pentru evitarea situațiilor nedorite să devină o prioritate pentru toată lumea, atât a instituțiilor statului, cât și a altor parteneri sau furnizori.
Cum se va zbura în viitorul apropiat?Autoritatea Aeronautică Civilă Română a transmis în data de 8 mai 2020 Directiva Operațională privind măsurile ce vor fi luate pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2. Astfel, pentru minimizarea riscului pentru pasageri companiile aeriene sunt obligate să respecte măsurile stabilite prin protocoalele internaționale prin colaborarea mai multor entități precum Organizația Mondială a Sănătății (WHO), Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și alte instituții de sănătate publică.
Dintre obligațiile operatorilor aerieni română care reies din această Directivă Operațională, amintim:
curățarea și dezinfectarea aeronavelor folosind substanțe corespunzătoare (ale căror caracteristici sunt definite în Directivă) după fiecare zbor sosit dintr-o zonă de risc. Directiva definește inclusiv zonele care trebuiesc acoperite în mod obligatoriu, precum:
- mânerele scaunelor pasagerilor
- centurile de siguranță pentru pasageri și membrii echipajului
- încuietorile și partea exterioară a spațiilor de depozitare a bagajelor
- șinele de mână aflate deasupra scaunelor
- spătarul scaunelor de la culoar
- materialele aflate în buzunarul scaunelor
- zăvoarele ușilor dulapurilor pentru pasageri
- încuietorile ușilor de la toaletă
- și multe altele
- înregistrarea în jurnalul tehnic a tuturor procedurilor de dezinfecție și transmiterea periodică a acestor jurnale către Autoritatea Aeronautică Civilă Română
- instruirea corespunzătoare a personalului pentru prevenirea și minimizarea riscurilor pentru sănătate și securitate
- echiparea aeronavelor cu seturi de precauție universale
- furnizarea de materiale de protecție pasageri, precum mănuși, măști sau protecție pentru încălțăminte
În acest sens avem toată încrederea că reluarea zborurilor se va putea face în condiții de maximă siguranță pentru toți pasagerii.