silueta-slabire

Anul 2022 a debutat cu un inceput de criza teribila (din punctul meu de vedere), care ne-a afectat in fiecare aspect al vietii noastre, chiar daca indirect. Din pacate, nici 2023 nu a debutat intr-o maniera mai roz si criza financiara continua sa ne afecteze se pare ca din ce in ce mai mult chiar si in ceea ce priveste dieta.

Criza financiara ne face mai grasi?

Daca e sa luam de bun studiul realizat in noiembrie 2008 de zonediet.com, da, putem afirma ca ne ingrasam din cauza crizei. Peste 1000 de oameni, femei si barbati au raspuns ca datorita stresului si perioadei dificile din punct de vedere financiar, mananca mai multe mancaruri grase, dulciuri sau paste, asa numitele �comfort food�. Mai mult decat pofta de ciocolata, criza ne aduce si dorinta de a manca alimente mai ieftine si implicit de proasta calitate.

De exemplu, inlocuind o sunca slaba cu un salam mai ieftin, consumam in loc de carnea curata si proteina pura, un amestec de grasimi vegetale si animale, cu prea putine valori nutritive insa foarte multe E-uri si calorii goale. Cand vine vorba de facut economii, primul loc din care stim ca putem reduce este mancare, pentru ca vorba aia, nimeni nu stie ce ai in stomac. Primele la care renuntam sunt alimentele mai scumpe si fara spor, cum sunt fructele si legumele, pe care le inlocuim cu paine, care tine de foame si paste fainoase sau carbohidrati, cum sunt cartofii, pentru ca sunt accesibile ca si pret.

Carbohidratii sunt cu adevarat periculosi cand sunt consumati in exces, iar regimul alimentar din perioada de criza este bazat din pacate pe carbohidrati, pe care ii gasim in toate mancarurile de tip fastfood si semi-preparate. Am auzit zilele trecute la stiri ca se vor mari preturile mancarii fast-food pentru ca a crescut ingrijorator rata obezitatii. Ma bucur de decizia lor! Stiai de exemplu ca un shake cu vanilie, in varianta mini, are 340 de calorii? Ce sa mai zicem de hamburger si cheeseburger, care mai nou sunt si la pret de criza, respectiv cumperi unul, primesti unul gratis.

Producatorii de junk food si semipreparate au speculat aceasta criza financiara si le-au oferit oamenilor alternative distonocalmului in varianta alimentara: mancarurile ghiftuite de carbohidrati saturati, care o data ajunsi in organism cresc nivelul de serotonina si implicit ne dau o stare de bine. De aceea iti e pofta sa mananci o ciocolata cand esti trista sau sa te indopi la Mac sau KFC cand esti deprimata. Din cauza stresului, nivelul de zahar din sange scade si iti da o stare permanenta de foame, pe care nu o poti satsface cu o salata sau cu fructe, ci numai cu mancarurile pline de carbohidrai si calorii.

Alege o dieta echilibrata. Dupa o perioada in care am consumat carbohidratii zi de zi si vedem ca acul cantarului o ia razna, avem tendinta sa trecem la o dieta foarte stricta, pentru a slabi si a ne detoxifia. Aceste diete insa nu trebuie sa fie tinute mai mult de cateva zile si asta numai in scopul de a detoxifia organismul.

O dieta sanatoasa, care te ajuta sa slabesti si te mentine pe linia de plutire si in ceea ce priveste nivelul de zahar din sange trebuie sa contina toate cele trei clase de nutrienti: proteine, carbohidrati si grasimi. In plus, o dieta care nu contine destule proteine nu iti va oferi senzatia de satietate si vei simti nevoia sa mananci in continuu pentru a-ti potoli foamea. Pestele, de exemplu, este unul dintre alimentele care nu doar iti creste nivelul de serotonina si iti da o stare de bine, insa are si foarte multe alte substante nutritive importante pentru organism, cum este omega 3. Si pestele nu este atat de scump cum este un meniu de la KFC.

One thought on “Criza economica si silueta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *