Se spune că drumul dintre o idee și succes poate fi realizat printr-un singur pas, însă, adevărul este că traseul de formare în afaceri este unul destul de lung, dar și plin de surprize și împliniri de care orice antreprenor își va aduce aminte.
Lucrurile de care trebuie să ții cont pe traseul de fomare în afaceri
Primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când te decizi să îți deschizi o nouă afacere este analiza de piață, care te va ajuta să îți dai seama de foarte multe lucruri importante. Acest pas va influența pe deplin viitorul afacerii tale și te va ajuta să te poziționezi în unghiul potrivit, realizând dimensiunea domeniului și conștientizând principalii concurenți.
Pentru a identifica marja medie de profit, este primordial să analizezi firmele principale și să înțelegi care sunt provocările cu care acestea se confruntă. Multe dintre toate acestea vor fi și provocările tale, așa că pregătește-te să le faci față cu succes.
Fii gata să depui cel mai mare grad de efort, cu perseverență și o doză considerabilă de optimism. Este de la sine înțeles că tu vei fi persoana care va munci cel mai mult pentru ca ideea pe care o ai să devină un succes, așa că este important să conștientizezi că fiecare vis se îndeplinește prin sacrificii.
Odată ce te simți pregătit și ai trecut de primele etape de formare în afaceri, de mai sus, este timpul să îți construiești planul de business, pentru ca ideea ta să prindă contur. Este foarte important să înțelegi mecanismele economice și este recomandată apelarea la un consilier care să te ajute la implementarea politicilor de management financiar și stategic.
Punctele cheie în dezvoltarea unui start-up
Pentru ca un start să pornescă cu șanse mari de reușită, este nevoie să îți pui la punct sistemul de producere a veniturilor, ceea ce înseamnă că ai nevoie de un plan de vânzare sustenabil. Identifică segmentele țintă cărora urmează să te adresezi și definește care este cel mai recomandat traseu care te va conduce către potențialii clienți. Punctele cheie în acest proces sunt comunicarea cu aceștia, finalizarea vânzării și menținerea unei relații de lungă durată. Concentrează-te pe fidelizare încă de la început, iar vânzările prin recomandări nu vor întârzia să apară.
Un pas foarte important este construirea și creșterea credibilității, ținând cont de noutatea pe piață și de faptul că te lansezi într-un mediu deja ocupat de branduri consacrate. Asigură-te că ai o strategie pusă la punct și axează-te pe obținerea de testimoniale și recomandări de la fiecare dintre clienții tăi, prezentarea experienței specialiștilor care activează în cadrul firmei, campanii inteligente de brand awareness și PR.
Nu uita că succesul afacerii tale depinde în foarte mare măsură de factorul uman, așa că, echipa ta trebuie aleasă cu grijă. Asigură-te că ai încă de la bun început o strategie de resurse umane, prin care poți alege oameni care cred în valorile companiei și împărtășesc aceleași viziuni ca tine. Și, mai ales, sunt pasionate de ceea ce presupune ideea ta.
Marketing și PR, elementele care te conduc spre un business de succes
Pentru a-ți poziționa brandul în mintea consumatorilor și a reflecta în exterior imaginea companiei tale, ai nevoie de marketing. Acesta este elementul cheie în succesul afacerii tale și va da tonul relației dintre business și clienți.
Când vorbim de PR, pe de altă parte, vorbim de credibilitatea pe care o vei inspira. Printr-o comunicare sinceră și directă, trebuie să fii vizibil în mass media, să organizezi evenimente interne și externe și să te implici în cât mai multe proiecte. Astfel, vei obține atenția publicului și îți va fi din ce în ce mai ușor să îi comunici acestuia viziunea ta.
Cum știi că ești pe drumul cel bun de formare în afaceri
Obiectivele pe care ți le propui în mod constant și analiza lor este unul dintre cei mai buni indicatori, care te vor ajuta să înțelegi dacă te îndrepți în direcția bună sau ai nevoie de schimbări pentru a evita eșecul.
Parametrii care pot fi urmăriți constant sunt cifra de afaceri, rata profitului, cota de piață, valoarea medie a vânzării, precum și numărul de clienți pe care ai reușit să îi atragi.